fannybambi

källkritik

Kategori: Allmänt

Källkritik
Under en månad har jag jobbat mer arbetet Språksociologi. För att samla information har jag använt mig av olika källor, och av de olika källorna har jag valt att skriva om två och reflektera över deras trovärdighet och relevans. Av de två olika källorna som jag har valt ansåg jag själv att en verkade mer trovärdig än den andra.
Den första källan jag har valt är boken ''Språket A+B” (1997), skriven av Olle Josephson, Lars Berglund, Sylvia Korduner, Carin Magg, Per Mårtenson, Göran Ågren och Bokförlaget Natur och Kultur, Stockholm. Eftersom att boken är skriven 1997 skulle man kunna tro att innehållet inte stämmer överens med hur det ser ut idag, men eftersom att ämnet som boken beskriver aldrig förändras skulle jag anse att det är en aktuell källa. Reglerna i det svenska språket, exempelvis hur man skriver en argumenterande text, har inte ändrats sen 1997.
Anledningen till att boken heter som den gör (Språket A+B) är för att den vänder sig till elever som läser Svenska A och B på gymnasienivå. Dock finns inte bokstavssystemet för olika kurser kvar, därför riktar den sig nu till de som läser Svenska 1 och 2. Syftet med boken är att elever och lärare ska få större förståelse och kunskap när det gäller det svenska språket.
Boken är objektiv, eftersom den är skriven som en lärobok. En lärobok får inte innehålla författarens egna tankar och åsikter, utan får bara bestå av fakta. Läsarna får därför dra egna slutsatser av innehållet, istället för att bli påverkade av författaren.
Det finns så mycket fakta om det svenska språket att det verkligen inte går att få in alla fakta i en bok som bara har 400 sidor, men författarna har försökt att få med så mycket fakta som möjligt om varje ämne som de har skrivit om. Boken har tagit med det mesta, men författarna har säkerligen fått prioritera vilket som är relevant och inte i de olika ämnena.
Eftersom att källan är en lärobok så måste dess uppgifter stämma överens med andra källor för att räknas som en korrekt lärobok. Boken måste också granskas och innehållet måste bli godkänt.
Boken är skriven av författarna Olle Josephson, Lars Berglund, Sylvia Korduner, Carin Magg, Per Mårtenson och Göran Ågren som är specialiserade på just ämnet svenska. Boken har ingen hänvisning till några andra källor än de själva, som är specialicerade på ämnet svenska.

Den andra källan jag har använt mig av är www.Wikipedia.org, som är en slags fri encyklopedi där alla besökare får redigera och ändra innehållet hur de vill. Innehållet måste dock vara relativit sanningstroget, annars kan man få en varning. Alltså är det många olika som är källor till innehållet. Sidan skapades den 15:e januari 2001 av Jimmy Wales och Larry Sanger.
Källorna blir inte granskade innan dem produceras, däremot kan folk skicka in tips till själva ''ledningen'' som i sin tur kan skicka en varning till den som har varit inne och skrivit felaktig information. Det är dock inte det ända sättet att ändra information, utan vem som helst kan gå in och redigera informationen när som helst. Eftersom att källorna ständigt uppdateras skulle jag räkna källan som aktuell.
Wikipedia vänder sig inte till någon speciell grupp, utan till alla som vill ta del av information kring olika ämnen oavsett kön eller ålder. Det är dock mest skolungdomar som använder sig av Wikipedia, trots att skolan inte rekommenderar den källan.
Källans syfte är att utbilda och erbjuda så mycket information som möjligt till de som vill ta del av den. Därför är sidan gratis. Sidan kan också vara på subjektiv och objektiv. Det beror på att människor skriver ner fakta som är objektiv, men det finns inget som hindrar dem från att skriva ner subjektiva tankar och åsikter. Därför kan källan vara riktad.
Eftersom att de flesta människor som skriver på wikipedia inte är specialicerade på sitt ämne utlämnas förmodligen en hel del information, då de bara skriver det de vet om just det ämnet. Om man vill ha mer information kring ett specifikt ämne bör man använda sig av en annan källa.
Wikipedias källor är de människor som vill dela med sig av sina kunskaper och den information de erhåller. Därför stämmor inte källan alltid ihop med andra källor, eftersom vem som helst kan gå in och ändra är inte informationen alltid helt korrekt. Om man då använder wikipedia bör man gå in och läsa flera källor, för att kunna vara helt säker på att informationen är korrekt.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: